Afgelopen week ben ik begonnen te fotograferen volgens de PAPA werkwijze.
Wat is PAPA?
PAPA = Participating Artists Press Agency. Het is een groep fotografen verspreid over een aantal steden in de wereld die losjes met elkaar verbonden zijn.
Zij geven de volgende instructies:
1 - Stel jezelf een eenvoudige vraag. Kies een locatie die gerelateerd is aan de vraag.
2 - Ga op pad met je camera en fotografeer alles wat je aandacht trekt. Alles heeft een verhaal, sta open daarvoor.
3- Volg niet een vooraf uitgestippelde route, maar laat je meeslepen door wat je op dat moment tegenkomt. Verzamel foto's gedurende 2 - 3 uur.
4 - Plaats 2 foto's van die ene sessie op je blog/website. Geef ze een titel en korte beschrijving. Herhaal dit 5 dagen lang.
5 - Maak mind maps en zoek naar patronen. Het kan je oorspronkelijke vraag duidelijker maken of een nieuwe vraag oproepen.
6 - Deel je foto's, vooral met de mensen die het onderwerp zijn van het fotograferen.
Nu maak ik geen deel uit van het genootschap. Zij hebben een eigen website. Maar het formuleren van een eenvoudige vraag en die breed houden in het begin werkte voor mij heel bevrijdend. Je staat meer open voor wat je tegenkomt tijdens je wandelingen. Het heeft mij in ieder geval op een spoor gebracht.
Zie vooralsnog de startpagina om een verzameling te zien van foto's die ik de komende tijd maak. Vrijwel elke dag komen er voorlopig twee bij.
Website PAPA: http://www.papaplatform.com/index.php?ind=about
toeristen in Amsterdam
Dacht ik in februari nog dat de toerist mijn mogelijke onderwerp zou kunnen worden, nu maakt het eigenlijk niet uit of ik met buitenlandse toeristen,dagjesmensen uit eigen land te maken heb of de bewoners van de stad. Punt is dat iedereen samenkomt op de Dam. Dat maakt het plein zo interessant, die diversiteit. Op de Dam kan je verder vrij makkelijk iemand observeren en van verschillende kanten fotograferen. Iedereen is druk met zichzelf of zijn omgeving, zodat je als fotograaf niet of nauwelijks opvalt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten